Dit is Erwin van den Brink

tijdschriften

 

 

‘Content is King’ geldt als de nieuwste communicatiewet in de media-industrie en storytelling is het nieuwe buzzword. Dit betekent dat het in promotie en merkbeleving steeds meer draait om een constante stroom van waarachtige, geloofwaardige, meeslepende verhalen. Dan is journalistieke creativiteit en gedrevenheid nodig om telkens nieuwe invalshoeken te vinden zodat de aandacht niet verslapt. Marketingcommunicatie vraagt dus steeds meer om redactionele professionaliteit, journalistieke inbreng. Als gepokte en gemazelde journalist beschik ik over dat ‘heilig vuur’. Ik heb 35 jaar mediaervaring in binnen- en buitenland op het terrein van economie, politiek, wetenschap en techniek, waarvan zestien jaar als bedenker en hoofdredacteur van verschillende populaire titels op het gebied van wetenschap en technologie. Ik heb uitgaven opgetuigd of ze nieuw leven ingeblazen. Rondom die titels ontplooide ik samen met sponsoren diverse publicitaire initiatieven om technologie te promoten: het nieuws niet alleen brengen maar ook zelf maken. Ik ken de wereld van de techniek, zowel de industrie als de academische wereld, als mijn broekzak.

 

Communicatie is functioneel, rationeel, helder en eenduidig. Maar ik ben allereerst journalist en journalistiek gaat over emotie: iets wordt nieuws doordat mensen er door geraakt, door gegrepen worden. Onder de huid van de lezer kruipen vergt een zesde zintuig. Als journalist voel ik wat er in de samenleving ‘onder de oppervlakte’ leeft. Op basis van die intuïtie schreef ik de afgelopen jaren als hoofdredacteur menig opiniestuk en in De Ingenieur een kleine vierhonderd keer Het Commentaar, voor in het tijdschrift, een beschouwing van een actuele kwestie vanuit het oogpunt van de technicus, vaak uitmondend in een oplossing voor een probleem.

 

Als bladenmaker ben ik voortdurend op zoek naar de raison d’être; waarom bestaat deze uitgave eigenlijk? Om zo de missie en de focus scherp te krijgen; wie wordt bediend met deze informatie en waarom, wat is de urgentie? Saaie onderwerpen bestaan niet, gebrek aan inspiratie wel. Het draait vaak om het vinden van een andere kijk op een bestaand onderwerp. Een goed idee is het halve werk. Journalistiek draait om visie, originaliteit en creativiteit. Journalistiek vereist onbevangenheid, open staan, ‘out of the box’ denken, een ‘groot denkraam’, van de gebaande paden afwijken, tegen de heersende opinie ingaan. Nieuwsgierigheid en optimisme! Een brede belangstelling en goede algemene ontwikkeling zodat je de grote lijnen ziet en je nieuwe verbanden kunt leggen. Journalistiek geeft die extra dimensie die communicatie onderscheidend maakt.

Hier sta ik in de gehoorzaal van Teylers Museum waar De Ingenieur in 2011 haar 125-jarig bestaan vierde met de expositie Gadgets & Games.
Hier sta ik in de gehoorzaal van Teylers Museum waar De Ingenieur in 2011 haar 125-jarig bestaan vierde met de expositie Gadgets & Games.

 

 

 

Technologie & Opinie